Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Den Svagiska Unionen

Låt oss göra en resa från Primaborgen till den Gula Regionen!
Det började med ett nattligt rendezvous i stadsdelen Rio. Hon, äventyrerska i röd klänning. Han, en man i hatt som hennes vänninor hade kallat galgfågel och filur. Deras första var svärmiskt, men det skulle visa sig att det blev en flykt där frestelserna övergick i diverse förvecklingar och påfrestningar. De lämnar Primaborgen i en stulen bil, en Galaxie Sunliner 61.

Efter tvenne veckor når de en liten vacker by vid kusten i den Gula regionen. Av en händelse får de möjlighet att låna den berömda villa som Rocco Rivarossi förfogar över. Där är det varmt och skönt, palmerna vajar för Monastralen och det coelinblå havet upphör aldrig att fascinera. Vid horisonten hägrar en ökänd ö.

Dock, deras relation blir ansträngd. Mannen i hatt vill läsa böcker och filosofera. Kvinnan i rött är uttråkad och vill träffa folk. Hon insisterar på att de ska bege sig till staden Fleure. Paret tar in på ett litet hotell i de gamla kvarteren. Det är oklart vad som händer på hotellrummet på Rue de la Cloches, men morgonen därpå är både kvinnan i rött och bilen försvunna.

I mars 1962 tog mannen i hatt tåget tillbaka till huvudstaden. Han nynnade på den gamla slagdängan och tänkte på dess innebörd:

”- Vad återstår av vår kärlek?”
”- Que reste-t-il de nos amours?”


Det finns en annan beskrivning vad som hände: Tutta Turstig hade lust för äventyr i allmänhet vilket kom henne att söka sig till kretsar där man levde högt och farligt. På 50-talet umgicks hon flitigt med representanter från den Brauniska Frihetsrörelsen. Det skulle sluta mycket olyckligt. En marsnatt 1962 fann man hennes döda kropp på en fiskebåt utanför Hockeyön. Hennes röda klänning var oigenkännlig. Spåren ledde snart till den s. k. ”frihetskämpen” Graham Farish. Han hade tidigare verkat som kontraspion åt Kranzenstein under kodnamnet ”Grafaar 00”. I dimman på Plats Rocherfelt i Primaborgens stadsdel Largo försvann han för sista gången. Detta skedde strax efter mordet på Turstig.

Detta öde gäckar ännu allmänheten. Det är Moderna Tider i den Svagiska Unionen.

MATS ÅKERMAN
29 september - 10 oktober 2018

Se fler bilder HÄR