Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Salvador Dali: Woman aflame

Titel: Woman aflame
Storlek: 84 cm
Teknik: Brons
Foto/Photo © IAR Art Resources

Ett återkommande tema i Dalís konstverk är eld. Barndomsminnen av grillade sardiner med rosmarin och några stänk av moscatel över en intensiv röd glöd. Detta ägde rum tillsammans med vänner och familj vid stränderna i Cap de Creus. Samtidigt som de återkommande sommar skogsbränderna härjade och brände både oliv- och ekträd på Cadaques branter. Dessa upplevelser både de fina och de hemska etsade sig fast i Dalís minne.

Med hjälp av små penseldrag lyckades Dalí på 1930-talet täcka förvridna figurer, musikinstrument, elefanter, noshörningar och giraffer mm. med intensiva lågor. Lågor som med samma intensitet lyser upp natthimlen i Valencia den 19 mars vid de sk. Las Fallas festligheterna, som Dalí ofta besökte.

På den graciösa skulpturen Woman Aflame illustrerar Dalí hur lågor sakta men säkert bränner en kvinnokropp. Kvinnan lutar sig bakåt i smärta och skulle ramla baklänges om hon inte var stöttad av en karakteristisk Dalí klyka. Längs med kvinnans kropp finns nio halvöppna lådor vars innehåll är fyllda med mystik.

Förlaga till skulpturen Woman Aflame finns i målningen ”the Burning Giraffe” tillkom 1936-37 under spanska inbördeskriget, (olja 35x27 cm, Kunstmuseum Basel) där en kvinna i målningens förgrund har liknande kroppsställning som i skulpturen. I målningens bakgrund står en giraff till synes obesvärad av att den brinner.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post:
Foto/Photo © IAR Art Resources