Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Lennart Jirlow

Jirlow=Lennart_P__Jirlow_signatur_250pix.gif
I samband med Lennart Jirlows utställning 2016 premiärvisar vi litografin "Kocken och hans vänner" läs mer HÄR

Jirlow=Lennart_P__Jirlow_Kockenochhansvanner_260.jpg

"Vet du, jag har faktiskt en dröm, att själv öppna en krog en gång. Liten men välutrustad ska den vara, och så ska den vara stängd i princip. Öppen skulle den vara bara någon gång då och då, när jag kände lust att gå dit med några vänner. Nej, skratta inte - det är faktiskt allvar!"


Jirlow är utbildad på Konstfack i Stockholm. Efter att ha rest runt i Europa (Amsterdam, Paris, Rivieran, Rom, Neapel, mm) sökte han som artonåring och kom in på Konstakademin i Florens, där han studerade i fyra år.

Väl tillbaka i Sverige 1958 blev Jirlow erbjuden att ha en separatutställning på ett galleri i Stockholm. Mer än hälften av målningarna såldes, vilket betraktades som bra för en debutant. Kritiken var sval om än välvillig. Efter ytterligare en resa, denna gång till Spanien och Provence, ställde han återigen ut i Stockholm. Som en nu etablerad konstnär hade han fått göra porträtt av bland andra Joséphine Baker och Karl Gerhard. Jirlow tillbringade allt mer tid i Frankrike, köpte ett hus i Provence och erbjöds 1965 för första gången att ställa ut på ett litet galleri i Saint Germain-des-Prés i Paris.

Jirlow har sedermera bott huvudsakligen i Frankrike och har i dag hem och ateljéer i Provence, Paris och i Saltsjöbaden.

Hans motivvärld återfinns till största delen i den franska vardagen, hos slaktaren, bagaren, kockarna, vinarbetarna och kyparna. De återges med värme och lätthet utan att detta ska förväxlas med ytlighet. Det poetiska och nostalgiska anslaget till trots finns i Jirlows bilder också ett stråk av vemod och disharmoni som kontrast. Jirlow själv tycker inte att hans måleri kan beskrivas som idylliskt och pekar på ensamheten och melankolin i figurer och motiv. Jirlow använder ofta modeller till sina skisser, medan han sedan arbetar vidare med själva målningen och gör de många detaljerna på ”fri hand”, allt för att modellen inte ska kunna störa eller hämma hans egen fantasi. Av samma anledning läser han ogärna under sina målarperioder, han vill ha sin egen fantasivärld nära.

De konstnärer Jirlow nämner som sina främsta förebilder är Maurice Utrillo, Pierre Bonnard och Marc Chagall. Hos dem finner man likheter med Jirlows dekorativa måleri och brokiga färgspråk. Förutom med måleriet har Jirlow arbetat mycket med litografier. Han har även ägnat sig åt teaterdekor, bland annat gjorde han scendekoren till 1986 års uppsättning av ”Markurells i Wadköping” på Dramaten i Stockholm. Jirlows konst har kommit att i hög grad förknippas med matkulturen. Han har målat flera restaurangmenyer, bland andra den till Brasserie Stella, en av Paris mest fashionabla kvarterskrogar, affischer för Beujolais Noveau och vinetiketter mm.


Lennart Jirlow har kallat sig en protestmålare, fast med omvända uttryck:

”Jag tror att en vänlig handling i en tavla föder andra vänliga handlingar. På så sätt är mina tavlor en protest - mot allt elände i världen!”