Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Ingrid Roth

Bildkonstnär, uttryckande konstterapeut, född 1958 i Strömsund Jämtlands län.

Roth=Ingrid_Roth_Trollkarlens_O_275.jpg
"Trollkarlens Ö"
Litografi, 18,5x14 cm
2010

Vägen till ett yrkessamt liv är inte alltid klart utstakad. Detta står helt klart för den som följer den unga Ingrid Roths väg fram till en tillvaro som etablerad konstnär. Som 18 åring, fylld av äventyrslusta lämnade hon sitt Jämtland, med upptäckariver i bagaget och tankar på akademiska studier i sinnet. Uppsala blev en första anhalt men världen lockade. Ingrid Roth packade sin väska och reste runt i Europas städer. Studerade folklivet, tog arbeten som bjöds, sparade pengar och reste vidare. England blev en anhalt. Efter giftermål i England blev Nederländerna hennes hemland under några år. Paret återvände till Sverige där de efter en tid gick skilda vägar och Ingrid blev Uppsalabo.


I mitten på 1980- talet drabbades Ingrid Roth av en allvarlig rygg och bäckenskada som tvingade henne att inta sängläge under flera år. Mörka tankar kom. Skulle detta vara mitt livs mening? Skulle jag, för all framtid vara bunden vid sjukbädden? Frätande tankar som lätt kunnat bryta ned den som saknar den rebellanda och livsbejakande läggning som präglade Ingrid Roth.

Små ting och detaljer är ofta drivfjädrar till stora omvälvningar. Ingrid läste sina på väggarna uppklistrade artiklar om Frida Khalo och insåg att en sjukbädd inte var liktydig med total oförmåga. Hon började experimentera med akvarellfärger men övergick snart till akrylfärgen som stämde bättre med hennes känsla för färg. Hon fann en frände i Paul Klee vars bilder med mångfärgade facetter blev en inspirationskälla för Ingrid Roth. Hon började experimentera med större ytor av färg och fann så sakta sin stil. Hennes optimism, läkares insatser och varsam träning gav resultat och Ingrid kunde så sakta lämna sjukbädden. Ingrid bröt upp, flyttade hem till Jämtland och påbörjade år 1990 en konstnärlig utbildning inom måleri och grafisk framställningskonst. Hon vidareutbildade sig även som Uttryckande Konstterapeut.Idag är konstnären Ingrid Roth ett gott exempel på tesen: ”Allt är möjligt bara man tror på det man gör.” Ingrid Roths förmåga att entusiasmera kursdeltagare, hennes kunnande och engagemang har under senare år uppmärksammats av skolor, kommuner och landsting som givit henne uppdrag på uppdrag. Till detta: Hennes konst skördar rosor såväl hos konstkritiker som hos en betraktande allmänhet.Roth=Ingrid_Roth_Rosa_Fest_59x42_500.jpg
"Rosa Fest"
Litografi, 42x59 cm
2010

Vansinniga perspektiv - men ändå helt rätt, skriver en entusiastisk konstrecensent inför en av Ingrid Roths utställningar och fortsätter: ”De är alltid helt fokuserade på tillvarons goda sidor. Ingrid Roth målar sina hus, sina människor, sina djur och sina landskap med en lekfull lätthet. Perspektiven kan ibland vara helt vansinniga men helheten blir ändå precis rätt”.

Christer B. Jarlås
Länstidningen Östersund


"Passionisterna kallas en grupp konstnärer som vill utforska grundläggande existentiella frågor och som kännetecknas av omsorg om hantverket. Gemensamt för passionisterna är utforskningen av elementära existentiella villkor och frågor. De betraktas som udda inslag i ett konstklimat där avantgardet har blivit norm."


Merete Sanderhoff, Konsthistoriker vid
Statens Museum för Konst i Köpenhamn.


Roth=Ingrid_Tulipanmanna_Manna_from_Heaven_380x286mm_350.jpg
"Tulipanmanna"
Litografi, 38x28,6 cm
2007
Ingrid Roth
-en av passionisterna
Det känns rätt att beteckna Ingrid Roth som en av passionisterna. En grupp av konstnärer som enligt Merete Sanderhoff använder sig av ett grundligt hantverk och av figurativa och berättande målningar. Konstnärer som genom sina bilder kan ge oss betraktare kärlek, hopp och poesi. I deras målningar kan det också finnas en smärta över förluster, en längtan efter det förlorade eller ouppnåeliga, kanske ett tvivel inför tillvarons val, men framför allt, där finns poesi.

Ingrid Roth har slagit igenom som konstnär de senaste åren. Hennes bilder finns nu till exempel på gallerier i Östersund, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Bollnäs, Borås, Värnamo, Tranås, New York och i Longyearbyen på Svalbard. Separatutställningarna har blivit ett 20-tal sedan år 1994 och vandringsutställningarna har nått ända till Tokyo och Bangkok.
När du, käre läsare, vill befria dig från brutaliteten i dagens så kallade avantgardekonst, nyhetsrapportering, deckare eller dataspel, då kan du hämta tröst i Ingrid Roths poetiska bilder. Ingrid Roth inger oss hopp.


"Jag tror att jag har lärt mig den svåra vägen att inget är oss givet. Min slutsats är att jag vill njuta av det som finns så länge jag har det jag har omkring mig. Stanna upp och lev här och nu, det finns hopp för alla, en plats för alla. Det vill jag förmedla i mina bilder."


De starka färgerna ser Ingrid som en utmaning. Det gäller att kombinera starka färger så att de blir naturliga med varandra. De häftiga kontrasterna är vikiga, lika viktiga som att dagen inte skulle finnas om natten inte fanns, glädjen inte vara så stark om vi inte får uppleva sorg. Det är sådana häftiga känslospel som Ingrids färgkontraster vill förmedla. Det är inte bara färgerna som väcker uppmärksamhet i Ingrids sätt att uttrycka sig i bild. Där finns också svävande människor, tulpaner, lutande byggnader, månar och solar. Bilder från tvätten, badkaret, kaffestunden, bilder av stilla vardagslycka. Med hundar, fåglar och massor av tulpaner. Bilder skapade till synes av en förädlad naivist som ger åskådaren en endorfinkick i hjärteroten.

Tage Levin

Se Ingrid Roths målningar och litografier HÄR

Roth=Ingrid_Roth_Vepa_500p.jpg
Hösten 2008
Aspholmen Fastigheter byggde om huset där Mollbrinks har galleri. På fasaden monterades en vepa av Ingrid Roths litografi "Himmel Blå". Vepan hade måtten 6x16 meter.