Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Lena Köster om Staffan Sandler

Sandler=Staffan_Lena_Portrtt500.jpg
Staffan Sandler

.
Lena Köster berättar om Staffan Sandler

Allt började 2001: Med oljefärger, nyckfullt inköpta på Clas Ohlson och totalt utan kunskap om hur man gör.

Staffan Sandler, som nu har sin andra utställning på Mollbrinks Konst, menade aldrig att börja måla och bli konstnär. Nyårshelgen 2001 fick han ett infall och prövade lite på skoj. Med oljefärger, nyckfullt inköpta på Clas Ohlson och totalt utan kunskap om hur man gör. Ingen konstnärlig utbildning men med starka intryck och känslor i botten från många år på det egna företaget – Sandler Mergel Design – där kreativiteten och det grafiska skapandet under så många år frodats, bland skickliga medarbetare, kunder och leverantörer. Olika saker ägnade man sig åt på den byrån, men mest känt är alla konstböcker, utställningar, events runt konstinstitutioner, konstnärer och bokförlag. I den smältdegeln av skaparkraft, infall och glädje är det inte underligt att han tog intryck och lärde sig av alla människor, som i åratal strömmade genom den Sandler Mergel Designska ateljén på Rådmansgatan vid Spökparken mitt i Stockholm.


Sandler=Staffan_Lena_13400.jpg
"Utfredel I"
Olja på duk, 92x92 cm

Från första utställningen på Svartlöga år 2002 har han målat vidare med färgstark palett och blick för ljuset, klipporna, vattnen och skyarna långt ut i ytterskärgården. Svartlöga, ön där han bor största delen av året, är hans värld. Han är en skärgårdskonstnär, med ett eget uttryck. Kanske vill han leva där ute för det påminner honom om uppväxtåren i Jämtland, med de vida och glesa vyerna, de spännande fjälltrakterna och en alldeles speciell jämtländsk 1950-talslandsbygd. Så lika de enkla förhållanden på den avlägsna skärgårdsön. Han lämnade Jämtland samtidigt som skärkarlarna gjorde samma sak och flyttade in till fastlandet från Svartlöga. 1960-talet – de stora förändringarnas decennium.


Sandler=Staffan_Lena_14400.jpg
"Hötterviken I"
olja på duk, 42x33 cm

”Albanus”, 1700-talshemmanet på Svartlögas södra sida, mitt i byhamnen, stod tomt och 1987 köpte han det och startade bygget av ytterligare en Sandler Mergel ateljé. Han hade då, redan 1975, träffat sin fru där ute. På självaste midsommarafton! Hon blev från första ögonblicket hans medskapare. Utan Heléne och impulserna från de skickliga skribenterna, formgivarna och bokmakarna, som stöttat honom med sina kunskaper under så många yrkesår, hade ingenting skett. Staffans fjärde liv, han kallar det så, som konstnär började som en ren sinkadus, men vilar på på solid grund.

Se Staffans målningar HÄR