Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Max Walter Svanberg (1912-1994)

Max Walter Svanberg, född 21 februari 1912 i Malmö, död 28 maj 1994 i Limhamn, var en svensk målare, tecknare och grafiker. Svanberg fann under inflytande från surrealism ett starkt personligt bildspråk i erotiska, exotiskt färgskimrande bilder.

”Min konst är tillbedjarens hymn till kvinnan; till denna sällsamma hybrid av vision och verklighet, av konvulsivisk skönhet och kysk frestelse. En solitär i regnbågsrum med hud av sällsamma kläder och fjärilssvärmar, händelser och dofter, av morgonens rosenfingrar, dagens genomskinliga solar, av aftonens blå älsklingar och nattens storögda fiskar” har Svanberg själv deklarerat.

Samtiden blev ibland provocerad av erotiken i Svanbergs målningar men idag är uppfattningen en annan och den minutiösa dekorativa skönheten i de smyckelika kvinnobilderna betonas. Svanberg uppskattades av André Breton och surrealisterna och ingick i konstnärsgruppen Imaginisterna. Förutom offentliga utsmyckningar har han också illustrerat franske poeten Arthur Rimbaud i övers. av Helmer Lång i praktverket ”Illuminationer”. Svanberg led av polio vilket i viss mån påverkade hans senare produktion. Han är begravd på Limhamns kyrkogård
Max Walter Svanberg (1912-1994)