Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Dennis Teunissen: Mondriaan on Drugs

Titel: Mondriaan on Drugs
Storlek: 89x73 cm
Teknik: Olja på duk
MK.nr. SC200

Piet Mondrian eg. Pieter Cornelis Mondriaan, född 7 mars 1872 i Amersfoort, Nederländerna, död 1 februari 1944 i New York, USA, var en nederländsk konstnär.

Biografi
Mondrian är sannolikt mest känd för sina Kompositioner, målningar som består av stränga geometriska former och grundfärger.

Mondrians betydelse ligger i utvecklingen av en "ren" abstrakt konst - han kallade den neoplasticism - där former, linjer och färger har sina egna absoluta, självständiga värden och inbördes förhållanden, helt och hållet befriade från en beskrivande roll.

Han var en betydande banbrytare för den abstrakta konsten. Hans måleri var ursprungligen realistiskt, för att sedan bli symboliskt när han kom i kontakt med teosofin. I Paris kom han 1912 i kontakt med kubismen och utvecklade ett helt abstrakt måleri. Han ville skildra den rena verklighet som han uppfattade som något universellt, som bara kunde uttryckas med hjälp av räta linjer och grundfärgerna rött, blått och gult jämte svart och vitt.

Tillsammans med bland andra Theo van Doesburg bildade han 1917 gruppen de Stijl, som företrädde en antiindividualistisk och antiexpressionistisk tendens och eftersträvade objektivitet.

Mondrian flyttade 1940 till USA och skapade där abstrakta kompositioner, som reflekterar storstaden New York samt jazzmusikens puls och rytm.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: