Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: Axel Herman Hägg II

Titel: Axel Herman Hägg II
Storlek: 25,0x17,5 cm
Teknik: Etsning
MK.nr. nn

Utförd
1883 i London, tryckt i 5-15 exemplar

État
2 av 2

RARITET

Axel Herman Hägg Haig, född den 10 november 1835 vid Katthamra gård i Östergarns socken på Gotland, död den 23 augusti 1921 i Haslemere i Surrey i England, var en svensk arkitekt och konstnär. Han var bror till Jacob Hägg.

Hägg studerade först skeppsbyggeri men ägnade sig senare åt arkitekturen och utförde bland annat restaureringar av Floda kyrka och Visby domkyrka. Hägg, som från 1856 var bosatt i England, förvärvade som akvarellist och särskilt som etsare världsrykte genom sina måleriska och med teknisk bravur utförda arkitekturbilder med motiv från engelska, franska, spanska, italienska och spanska katedraler och medeltidsstudier. Hägg var Anders Zorns lärare i etsning. Hägg finns representerad vid Nationalmuseum i Stockholm, Norrköpings konstmuseum och Uppsala universitetsbibliotek.

Hägg kom ofta till Gotland på besök under sin tid i England. Han ritade Gotlands folkhögskolas skolhus i Hemse som stod färdigbyggt 1891. Det kallas än idag "Häggska huset". Byggnaden är idag kulturminnesförklarad. Han ritade även Östergarns folkskola.

Häggs lärare var Pehr Arvid Säve.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: