Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: Mrs. Potter Palmer

Titel: Mrs. Potter Palmer
Storlek: 23,7x16,0 cm
Teknik: Etsning
MK.nr. nn

Utförd
1896 i Zorns ateljé i Paris, tryckt i 30-50 exemplar

État
1 av 1

Mycket Ovanlig

Litteratur:
Asplund 107, Hjert&Hjert 72, ZG 107

Bertha Palmer (1849 - 1918) var en amerikansk affärskvinna och filantrop. Hon var gift med Potter Palmer som var en framgångsrik affärsman i Chicago.

Vid Värdslutställningen i Chicago 1893 hade paret Palmers varit entusiastiska konstsamlare i ett antal år. De var beroende av kuratorn Sarah Hallowell för råd och hon introducerade Palmers för målarna i Paris och för de senaste konstnärliga trenderna i den franska huvudstaden. De flesta samlare i Mellanvästern samlade då fortfarande på Barbizonskolan, men tack vare Palmers skulle detta snart förändras. Under åren fram till Columbian Exposition blev de kunder hos den parisiska galleristen Paul Durand-Ruel och de började samla franska impressionistiska verk.

Eftersom Hallowell kuraterade en utställning av den senaste franska konsten för världsutställningen påskyndade Palmers deras inköp eftersom kuratorn ville ha det senaste och bästa inom fransk konst för mässan. Palmers samling av impressionistiska målningar var snart oöverträffad, snart hade de tjugonio Claude Monet och elva Auguste Renoir. Dessa verk utgör nu kärnan i Art Institute of Chicagos impressionistiska samling. Hallowell försökte också få Palmers intresserade av Auguste Rodins arbete, som han lånat ut till henne för mässan. Hans nakna uppriktighet hade orsakat uppståndelse på mässan och efter att först undvikit hanns konst i ett antal månader kom också verk av Rodin in i samlingen. Palmers inköp var bland de första Rodin skulpturer som förvärvades av amerikanska samlare. Bertha Palmer njöt av sin roll som kulturledare och influencer. År 1905 övertygade Hallowell äntligen fru Palmer att sitta modell för Rodin och senare även för Anders Zorn.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: