Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: E.R. Bacon

Titel: E.R. Bacon
Storlek: 23,9x15,7 cm
Teknik: Etsning
MK.nr. nn

Edward Rathbone Bacon (1848-1915) var advokat och arbetade även med flera järnvägsbolag. Bacon arbetade länge som vice chef för Baltimore och Ohio Railroad, och som chef för Baltimore och Ohio Southwestern Railroad. Han arbetade också som advokat. Bacon dog den 2 december 1915 i Baltimore, Maryland pga av en misslyckad blindtarmsoperation.

Bacon arbetade på ett kontor på Wall Street i New York. Han reste ofta till Europa, det var där han köpte många av de verk som utgjorde hans omfattande konstsamling. Han togs med i listan över anmärkningsvärda personer som anlände från Europa till New York City i New York Times den 13 oktober 1895.

Edward Bacon ägde en omfattande samling av Old Master-målningar och kinesiska konstföremål. Han höll sin samling privat och han samtyckte aldrig till att låna ut målningar från sin samling för offentlig utställning. En artikel i American Art News som publicerades efter Bacons död uppgav att "Det är konstigt att ingen tidskrift publicerat något om hans samling eller ens antydd honom som en konstsamlare, och ändå var han välkänd för konstvärlden som en konstälskare och samlare."

Bacon började samla konst ungefär 25 år före sin död. Han samlade först målningar från kända samtida konstnärer (däribland Zorn) och gick sedan vidare till franska 1700-talsverk och senare började han samla på engelska porträtt från 1700-talet. Senare vände han sig till de italienska primitiverna, en grupp "som inte lockar de okultiverade." Med hänvisning till hans samling av kinesisk konst skrev John Getz att Edward Bacon var "bland de finsmakare som för länge sedan kände till skönheten och det inneboende värdet av kinesisk konst som manifesterades i keramik" Bacon hade sin samling i Upper East Side-lägenheten som han delade med sin bror och svägerska.

Anmärkningsvärda verk i Bacons samling inkluderade:
- De fyra årstiderna av François Boucher
- Porträtt av fru Hart av Henry Raeburn
- Porträtt av Rigaud av Jean-Antoine Watteau
- Señorita Tuzo av Francisco Goya

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: