Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: Sir Ernest Cassel

Titel: Sir Ernest Cassel
Storlek: 19,8x14,9 cm
Teknik: Etsning
MK.nr. nnUtförd
1909 i Zorns ateljé i London, tryckt i ca 45 exemplar, Av detta état endast 2-5 tryckta ex.

État
2 av 5

RARITET

Litteratur:
Asplund 225, Hjert&Hjert 146, ZG 225

Ernest Joseph Cassel (1852-1921) var en tysk-brittisk affärsman. Han bodde från 18 års ålder i London där han var verksam som bankman. Han var även mycket verksam som affärsman i stora delar av världen.

En stor del av sin förmögenhet tjänade han genom svenska kapitalinvesteringar. Han hade emitterat en del lån för byggandet av de svenska statsbanorna, och fick därmed upp blicken för Grängesbergsgruvornas betydelse. Dessa som var mindre lönande, blev sedan Cassel i Sverige infört Thomas-Gilchirst-processen vid malmförädlingen, synnerligen värdefulla. 1896 deltog Cassel i bildandet av Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösunds Järnvägar, TGOJ.

Cassel donerade nära 40 miljoner kronor i välgörande ändamål, däribland pengar till en fond som bland annat skulle uppmuntra Grängesbergs gruvarbetare att läsa, gå på konserter och på annat sätt bidra till bildning och kultur, och arbetarna vid Malmberget och Kiruna malmfält erhöll över 1/2 miljon kronor. Delar av dessa pengar användes till att bygga Cassels donation.

Vid sin död 1921 efterlämnade han en förmögenhet på mer än 120 miljoner kronor.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: