Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: Gerda Lundequist

Titel: Gerda Lundequist
Storlek: 19,8x14,8 cm
Teknik: Etsning
SÅLD /SOLD
MK.nr. 38616

Utförd: 1909

Litteratur:
Asplund 226, Hjert & Hjert 147, ZG 226

Gerda Lundequist (1871-1959) född Gerda Carola Cecilia Lindqvist.
Svensk skådespelare. Lundequist var Skandinaviens stora tragedienne och dramatiska skådespelerska vid förra sekelskiftet.

Berömda är hennes rolltolkningar av Ibsens och Shakespeares stora kvinnoroller; som hennes kritikerrosade Lady Macbeth och drottning Gertrude i Hamlet och som Fru Allving i Gengångare. I den allra första uppsättningen av John Gabriel Borkman gjorde hon rollen som Ella Rentheim. Lundequist gjorde även titelrollen som Gertrud i originaluppsättningen av Hjalmar Söderbergs pjäs på gamla Dramaten år 1908.

Två av hennes allra sista stora, och hyllade, rolltolkningar på Dramaten blev som Bernardas mor i Lorcas Bernardas hus och som Hertiginnan av York i Shakespeares Rickard III, båda 1947. Hon medverkade även i Ingmar Bergmans radiouppsättning av Strindbergs Holländaren för Radioteatern, 1947.

Tyvärr medverkade Gerda Lundequist enbart i ett fåtal roller på film (i likhet med så många andra skådespelare av hennes teatergeneration) som för eftervärlden kunnat bevara hennes konst - de bästa av dessa är som Majorskan på Ekeby i stumfilmen Gösta Berlings saga 1924 och hennes färgsstarka biroll som änkedrottningen i Giftas 1955 mot Anita Björk.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: