Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

It's all about sculptures - Kungshamn 2020


Kungshamn sommaren 2020: årets tema är skulpturer i alla dess former. Skulpturer är något som den svenska publiken har varit relativt ovan vid till skillnad från exempelvis Sydeuropa vilket till viss del beror på att vi har ett mindre offentligt utbud av skulpturer än i Sydeuropa. Senaste åren har dock skulpturer blivit allt mer vanligt för den svenska konstpubliken och vi har sett ett ökat intresse.

Totalt visas ett 60-tal skulpturer av ett 15-tal skulptörer. Bland de mer kända kan nämnas Salvador Dalí, Sweetlove, Carl Eldh, Bertil Vallien men även många samtida svenska och internationella konstnärer som Frank Olsson och Dariusz Zieliński mfl.

ÅRETS HIGHLIGHT:
"Persistence of Memory" Salvador Dalí, höjd 195 cm!


Persistence of Memory är erkänd som Salvador Dalís viktigaste verk och slutfördes 1931. Målningen är liten till storleken (24x33 cm) och fick tidigt smeknamnet Smältande klockor vilket idag ofta används som beskrivning av Dalís klockor. Målningen köptes 1934 av Museum of Modern Art (MoMA), New York, för $400 och har seden dess format museets samling.

Skulpturen visar ett fickur hängandes på en gren ungefär som att det hänger för att torka. Dalí svarade en gång på frågan: ”Varför smältande?” med: ”Hårt eller smältande, det viktiga är att klockan ger den exakta tiden” Dalís inspiration till de smältande klockorna fick han från dels Albert Einsteins relativitetsteori dels av smältande ostar, framförallt camembert.

Material: Brons, brun- och guldpatinerad. Sockel i marmor
Storlek: 195x90x40 cm
Upplaga: 6 ex.
Utförd: 1980
Pris: 13.200.000 kr.
Certifikat: Ja. Robert Descharnes
Catalogue raisonné: R & N Descharnes nr. 655

mollbrinks_SCULPTURES_255X305SC4liten_S730.jpg
Foto © IAR Art Resources

IT'S ALL ABOUT SCULPTURES Sommaren 2020

Öppettider:
Vardagar kl. 12-17
Lördagar kl. 11-14


Måndag 17/8 och tisdag 18/8 är galleriet stängt

Utställningen är öppen redan nu men officiell invigning är fredag 10 juli. Där Salvador Dalí experten James Sanders från DALÍ Universe berättar mer om Dalís skulpturer.