0

Om Mollbrinks

Etablerat 1957

Mollbrinks, etablerat 1957, har två gallerier ett i Uppsala och ett i Kungshamn. Vi presenterar ett brett utbud av konst från 1800-talet till nutid med tyngdpunkt på välkända svenska och internationella konstnärer. Utställningar i våra två gallerier arrangeras regelbundet och mellan utställningarna visas alltid en blandning av måleri, grafik och skulpturer.

 

Vår specialitet är etsningar utförda av Anders Zorn samt skulpturer utförda av Salvador Dalí.

Lars Mollbrink

(1932-2018)

 

Lars Mollbrink startade företaget Mollbrinks Konsthandel 1957, ett familjeföretag nu i tredje generationen. Första utställningen var i Folkets Hus i fd. Gravarna, nuvarande Kungshamn.  

Lars Mollbrink flyttade till Uppsala under tidigt 1950-tal och fick anställning hos ett företag som anordnade konstutställningar i olika städer runt om i Sverige. Han trivdes och bestämde sig för att fortsätta inom yrket. 1957 lämnade han sin anställning och startade ett eget företag med namnet Mollbrinks Konsthandel och fortsatte med vandringsutställningar. Publiken såg fram emot dessa och för att möta intresset expanderade företaget. Lars anställde säljare och kunde så hålla sex utställningar parallellt varje veckoslut. Sommartid förlades utställningarna till turistorter företrädesvis på västkusten.

 

1974 öppnades galleriet Mollbrinks Konst i Uppsala, och vandringsutställningarna omvandlades underhand till deltagande i mässor. På de flesta stora konst- och antikmässor i Sverige är Mollbrinks representerat med en monter som visar ett exklusivt urval av konst.

 

När Mollbrinks öppnade i Uppsala upphörde Lars successivt med det egna resandet för att istället arbeta i galleriet vilket han gjorde fram till sin pension år 2012, 80-år gammal!

 

2016 förvärvade Mollbrinks en fastighet i centrala Kungshamn. Från att tidigare endast haft en temporär utställningslokal på somrarna i Folkets Hus i Kungshamn kunde nu Mollbrinks bedriva verksamhet även på utvalda helger året runt.

Lars Mollbrink kunde med stolthet vara med och inviga den stora Salvador Dalí utställningen i Kungshamn 2017.  

Mollbrinks Konst är medlem i Sveriges Konst och Antikhandlareförening, SKAF, och den internationella konst och antikhandlarföreingen Confédération Internationale des Négociants en Oeuvres d'Art, CINOA . Som medlem i SKAF och CINOA uppfyller Mollbrinks högt ställda krav på kvalitet samt etiskt och moraliskt uppträdande i verksamheten.

När Lars Mollbrink grundade Mollbrinks år 1957 arrangerades vandringsutställningar. Som mest sex st. utställningar parallellt i sex olika städer i Sverige. År 1974 öppnades Mollbrinks konstgalleri i lokalerna på Kungsgatan 43, mitt i centrala Uppsala. Vandringsutställningarna avlutades succesivt för att i stället delta på olika mässor.

Jan Mollbrink

Uppdateras inom kort

Johan W. Hauffman

 

Även om Johan inte heter Mollbrink är han Lars Mollbrinks barnbarn och tredje generationens gallerist. 

 

Johan är uppvuxen med att uppleva konst och har en konstvetenskaplig grundutbildning. Han har särskilt fördjupat sig i Anders Zorns grafiska produktion och Salvador Dalís skulpturer. 

 

Generellt fascineras han av impressionisterna och den klassiska modernismen. Även samtidskonsten är ett intresse och han uppskattar att se nya konstnärers skapelser. 

 

Johan har bl.a. kurerat utställningen NUDES vilket öppnade ett intresse för nakenstudier. Ett annorlunda ämne kan många tycka, men så är inte fallet. Studier av den nakna kroppen är något som sträcker sig långt tillbaka i den västerländska  konsthistorien. 

 

Johan är en flitig föredragshållare och håller föredrag om vitt skilda ämnen. Kanske mest vanligt är föredrag om Dalí och Zorn (se en SVT produktion nedan) men även om det nakna i konsten för att nämna några ämnen. En vanlig öppning av föredrag på ämnet naket är målningen "Barrikaden" utförd 1918 av George Bellows. Motivet visar soldater under första världskriget som tar civila till mänskliga sköldar. Målningen visar på skillnaden mellan naket och naket vilket kommer från engelskans to be naked or to be nude.

 

 

Favorit konstnärer: Zorn och Dalí på delad första plats.

Utöver dem: Maurice de Vlaminck, Marc Chagall, Helmut Newton, Oscar Reutersvärd, Olle Bꜳrtling, Lucio Fontana, Édouard Manet, Joán Miro, Horst P. Horst, Bernard Buffet, Andy Warhol, Tom Wesselmann, Roy Lichtenstein.  

 

Favoritmålning: Édouard Manet "Olympia" (1863)

 

 

 

Kontakt:

- johan@mollbrinks.se

- 0708277103

 

2016 förvärvade Mollbrinks en fastighet i centrala Kungshamn. Från att tidigare endast haft en temporär utställningslokal på somrarna i Folkets Hus i Kungshamn kunde nu Mollbrinks bedriva verksamhet även på utvalda helger året runt.

Våra egna videoproduktioner

Galleriet i Uppsala

Måndag - Fredag: 10.00 - 18.00 (lunchstängt: 13.00-14.00)

Lördag: 11.00 - 14.00

Söndag: Stängt

 

Under vernissagehelger ändras öppettiderna till:​

Lördag: 12.00 - 15.00

Söndag: 12.00 - 15.00

Galleriet i Kungshamn

Företrädelsevis öppet under sommaren. 

Måndag - Fredag: 12.00 - 17.00

Lördag: 11.00 - 14.00

Söndag: Stängt