Kosta Boda Artist Collection

KULTURNATTEN 2023

 

Utställningen pågår t.o.m. 27 september

OBS  galleriet är stängt tisdag 12 september - söndag 17 september p.g.a. medverkan på GRAND Antiques, Art & Design på Liljevalchs, Stockholm. 

Kulturnatten 2023

Uppsala

Öppettider

  • Kulturnatten 9 september kl. 12-22 (lunchstängt kl. 15.00-16.30)
  • Utställningen pågår t.o.m. 27 september.

 

OBS  galleriet är stängt tisdag 12 september - söndag 17 september p.g.a. medverkan på GRAND Antiques, Art & Design på Liljevalchs, Stockholm. 

Årets utställning på Kulturnatten är Kosta Boda Artist Collection med bl.a. Bertil Vallien som i år firar 60-år som konstnär på Kosta Boda. 

Utöver Bertil Vallien medverkar flera andra av Kosta Bodas formgivare bl.a. Kjell Engman, Markus Åkesson med flera. 

Sommargalleriet 2023 visar också en blandning av konst från 1800-talet till nutid, måleri grafik och skulptur. 

Kosta Boda Artist Collection

Bertil Vallien

Passport

Blue Boat

Passport

Black Boat

Black Elements

House of mystery - blue

Black Elements

House of mystery - gold

Earth On Top

 

Fortress

Hidden stairs

Fortress

Stairs

Fortress

Cube

Fortress

Hidden Vessel

Earth on top

Midnight

Beans

Blue

Headman

Blue

Earth on top

Midnight

Headman

Clear

Brains

Flora

Brains

Mercurius

Brains

Loke

Brains

Oden

Brains

Tor

Brains

Freja

Kjell Engman

Denna gitarr har en klassisk form och en färgsättning som drar åt vinrött och mörkt trä. Den markerar att det är 65 år sedan Elvis köpte Graceland (den 25 mars 1957). Som Kjell Engman uttrycker det: ”Ett unikt objekt som representerar det jag gärna kallar Elvis akustiska grund, en period som formade honom som artist. Just den här gitarrmodellen är också central i utställningen på Graceland.”

Elvis

Graceland

Elvis

Follow that dream

Elvis

Burning love

Markus Åkesson

Out of Sight är tillverkade i Kosta, och skulpturen blåses med underfångsteknik. Glasblåsarens pipa med anfånget, rullas först i glasfärgkross, vilket gör att varje mönsterbild blir unik. Varje objekt är signerad och synad av Markus. Out of Sight är en limiterad upplaga om 100 ex per färgställning.

Out of Sight

Blue

Out of Sight

Red

Out of Sight

Yellow


Viktoria Hallenius

född 1971

Viktoria Hallenius, född 1971 i Sverige och uppvuxen i England där hon studerade konst vid St Andrews University och Chelsea Collage of Art.

Viktorias konst uppstår ur skönhetens starka attraktionskraft, jordens, naturens och människans skönhet. Hennes målningar innehåller fragment från hennes eget liv såväl som från platser hon besökt världen över. Med skimrande penseldrag, där duken ofta blir en del av motivet, skildrar hon himmel, oceaner, öknar, snö och städer. Platser som fylls med liv och rörelse från besökare som på ett självklart sätt blir en del av sin miljö. Viktorias målningar är harmoniska hyllningar till såväl skönheten som till livet självt.


Viktoria börjar morgonen med ett dopp i havet, året runt, även de allra vintrigaste dagarna.

Teddy Brunius:

Viktoria Hallenius utför målningar med akryl och olja. Kompositionerna rymmer vida panoramalandskap med djupdimension. Hon insveper dessa syner i slöjor av dis som omger is och snö med figurer nära och fjärran. Hennes målningar är självständiga och originella.

 

Att hennes verk betydligt skiljer sig från traditionellt nordiskt landskapsmåleri förklaras av att hon i sin utbildning har haft stöd av undervisning i måleri i England. Med lätta avtryck finner hon ett universum för att återge mänskliga figurer. I sitt konstnärskap har hon lyckats finna en formel för återgivande av dess omgivande verklighet.

 

Teddy Brunius (1922-2011) Professor Emeritus, Konstvetenskap

Frank Björklund

född 1960

VÄLKOMMEN TILL FRANKS VÄRLD
Här är allt som ser ut att vara något, förmodligen något annat.
Å andra sidan är det som ser ut att vara något annat förmodligen inte det.

Här gäller inte vardagens givna fysik som vi vant oss vid. Här hade Arkimedes blivit kvar i badet, här hade äpplet aldrig fallit i Newtons huvud och hit kommer Einstein bara tillfälligtvis på besök. Ibland. När Frank släpper in honom. Frank Björklund pekar finger åt oss! Men han håller inte först upp det i syfte att se vart vinden blåser. För han skyr moden och tidens lockrop.

Staffan Strand

född 1943

Staffan Strand är skulptör och zoologisk konservator.Han är bland annat utbildad vid Kolhoffs Naturaliemagasin i Uppsala, även studier i Holland, Frankrike och Tyskland och med examen i Münster. Han har tidvis varit verksam på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

 

Staffan Strand var under många år verksam i Afrika och då främst i Kenya, Botswana och Zimbabwe. Det är från denna period intresset att utföra afrikanska djur uppstod.

 

Staffan Strands intresse för skulptur uppkom under en expedition på norra Grönland år 1986 för Naturhistoriska Riksmuseet. Vid det tillfället skulle han fånga in en valross för fortsatta studier. Staffan som hade lång erfarenhet med att arbeta med anatomi fick trots detta svårt att mäta och att få korrekt data om det nyskjutna djuret. Staffan gjorde då en modell av djuret för att komma underfund med djurets former. Det blev senare, år 1989, Staffan Strands första bronsskulptur.

 

Staffan Strand skulpterar främst däggdjur och fåglar i en naturalistisk stil med plastin och gjutning enligt lost wax metoden (Sv. Förlorad form) och slutprodukten blir i brons.

 

Läs mer om hur en bronsskulptur blir till

Ira Löfman

född 1967

Ira Löfman, född 1967, i Leningrad, nuvarande S:t Petersburg, i forna Sovjetunionen.

 

”Man skulle lika gärna kunna säga att jag kommer från en annan planet, det skulle nästan inte vara en lögn. Min familj kom hit 1979 som politiska flyktingar"

 

De senaste 25-åren har Uppsala varit hennes hemstad och varje gång Ira går förbi Domkyrkan säger hon Hej till ängeln på taket. Löfmans bilder är ofta fyllda av en mystik som bara en stad kan ge oss.