FEM

10 - 24 april

Viktoria Hallenius | Ingrid Roth | Frank Björklund | Staffan Strand | Ira Löfman

Öppettider

Vernissage lördag 10 april kl. 11-15

Söndagsöppet 11 april kl. 12-15

 

Våra utställningar är anpassade efter myndigheternas krav och rekommendationer. Endast sex besökare tillåts samtidigt.  

 

Öppettider:

Vardagar kl. 10-18 (lunchstängt kl. 13-14)

Lördagar kl. 11-14

FEM är en samlingsutställning med fem av våra konstnärer. Det är en spännande blandning av naivistiska, drömska och surrealistiska målningar samt en naturlig realism med skulpturer och fotografier. 

Viktoria Hallenius

född 1971

Viktoria Hallenius, född 1971 i Sverige och uppvuxen i England där hon studerade konst vid St Andrews University och Chelsea Collage of Art.

Viktorias konst uppstår ur skönhetens starka attraktionskraft, jordens, naturens och människans skönhet. Hennes målningar innehåller fragment från hennes eget liv såväl som från platser hon besökt världen över. Med skimrande penseldrag, där duken ofta blir en del av motivet, skildrar hon himmel, oceaner, öknar, snö och städer. Platser som fylls med liv och rörelse från besökare som på ett självklart sätt blir en del av sin miljö. Viktorias målningar är harmoniska hyllningar till såväl skönheten som till livet självt.


Viktoria börjar morgonen med ett dopp i havet, året runt, även de allra vintrigaste dagarna.

Teddy Brunius:

Viktoria Hallenius utför målningar med akryl och olja. Kompositionerna rymmer vida panoramalandskap med djupdimension. Hon insveper dessa syner i slöjor av dis som omger is och snö med figurer nära och fjärran. Hennes målningar är självständiga och originella.

 

Att hennes verk betydligt skiljer sig från traditionellt nordiskt landskapsmåleri förklaras av att hon i sin utbildning har haft stöd av undervisning i måleri i England. Med lätta avtryck finner hon ett universum för att återge mänskliga figurer. I sitt konstnärskap har hon lyckats finna en formel för återgivande av dess omgivande verklighet.

 

Teddy Brunius (1922-2011) Professor Emeritus, Konstvetenskap

Frank Björklund

född 1960

VÄLKOMMEN TILL FRANKS VÄRLD
Här är allt som ser ut att vara något, förmodligen något annat.
Å andra sidan är det som ser ut att vara något annat förmodligen inte det.

Här gäller inte vardagens givna fysik som vi vant oss vid. Här hade Arkimedes blivit kvar i badet, här hade äpplet aldrig fallit i Newtons huvud och hit kommer Einstein bara tillfälligtvis på besök. Ibland. När Frank släpper in honom. Frank Björklund pekar finger åt oss! Men han håller inte först upp det i syfte att se vart vinden blåser. För han skyr moden och tidens lockrop.

Staffan Strand

född 1943

Staffan Strand är skulptör och zoologisk konservator.Han är bland annat utbildad vid Kolhoffs Naturaliemagasin i Uppsala, även studier i Holland, Frankrike och Tyskland och med examen i Münster. Han har tidvis varit verksam på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

 

Staffan Strand var under många år verksam i Afrika och då främst i Kenya, Botswana och Zimbabwe. Det är från denna period intresset att utföra afrikanska djur uppstod.

 

Staffan Strands intresse för skulptur uppkom under en expedition på norra Grönland år 1986 för Naturhistoriska Riksmuseet. Vid det tillfället skulle han fånga in en valross för fortsatta studier. Staffan som hade lång erfarenhet med att arbeta med anatomi fick trots detta svårt att mäta och att få korrekt data om det nyskjutna djuret. Staffan gjorde då en modell av djuret för att komma underfund med djurets former. Det blev senare, år 1989, Staffan Strands första bronsskulptur.

 

Staffan Strand skulpterar främst däggdjur och fåglar i en naturalistisk stil med plastin och gjutning enligt lost wax metoden (Sv. Förlorad form) och slutprodukten blir i brons.

 

Läs mer om hur en bronsskulptur blir till

Ira Löfman

född 1967

Ira Löfman, född 1967, i Leningrad, nuvarande S:t Petersburg, i forna Sovjetunionen.

 

”Man skulle lika gärna kunna säga att jag kommer från en annan planet, det skulle nästan inte vara en lögn. Min familj kom hit 1979 som politiska flyktingar"

 

De senaste 25-åren har Uppsala varit hennes hemstad och varje gång Ira går förbi Domkyrkan säger hon Hej till ängeln på taket. Löfmans bilder är ofta fyllda av en mystik som bara en stad kan ge oss.

Ingrid Roth

född 1958

Bildkonstnär, uttryckande konstterapeut, född 1958 i Strömsund Jämtlands län.

 

Vägen till ett yrkessamt liv är inte alltid klart utstakad. Detta står helt klart för den som följer den unga Ingrid Roths väg fram till en tillvaro som etablerad konstnär. Som 18 åring, fylld av äventyrslusta lämnade hon sitt Jämtland, med upptäckariver i bagaget och tankar på akademiska studier i sinnet. Uppsala blev en första anhalt men världen lockade. Ingrid Roth packade sin väska och reste runt i Europas städer. Studerade folklivet, tog arbeten som bjöds, sparade pengar och reste vidare. England blev en anhalt. Efter giftermål i England blev Nederländerna hennes hemland under några år. Paret återvände till Sverige där de efter en tid gick skilda vägar och Ingrid blev Uppsalabo.

I mitten på 1980- talet drabbades Ingrid Roth av en allvarlig rygg och bäckenskada som tvingade henne att inta sängläge under flera år. Mörka tankar kom. Skulle detta vara mitt livs mening? Skulle jag, för all framtid vara bunden vid sjukbädden? Frätande tankar som lätt kunnat bryta ned den som saknar den rebellanda och livsbejakande läggning som präglade Ingrid Roth.

Små ting och detaljer är ofta drivfjädrar till stora omvälvningar. Ingrid läste sina på väggarna uppklistrade artiklar om Frida Khalo och insåg att en sjukbädd inte var liktydig med total oförmåga. Hon började experimentera med akvarellfärger men övergick snart till akrylfärgen som stämde bättre med hennes känsla för färg. Hon fann en frände i Paul Klee vars bilder med mångfärgade facetter blev en inspirationskälla för Ingrid Roth. Hon började experimentera med större ytor av färg och fann så sakta sin stil. Hennes optimism, läkares insatser och varsam träning gav resultat och Ingrid kunde så sakta lämna sjukbädden. Ingrid bröt upp, flyttade hem till Jämtland och påbörjade år 1990 en konstnärlig utbildning inom måleri och grafisk framställningskonst. Hon vidareutbildade sig även som Uttryckande Konstterapeut.
 

Idag är konstnären Ingrid Roth ett gott exempel på tesen: ”Allt är möjligt bara man tror på det man gör.” Ingrid Roths förmåga att entusiasmera kursdeltagare, hennes kunnande och engagemang har under senare år uppmärksammats av skolor, kommuner och regioner som givit henne uppdrag på uppdrag. Till detta: Hennes konst skördar rosor såväl hos konstkritiker som hos en betraktande allmänhet.

Här nedan visas ett urval av konstverk som kommer visas på utställningen FEM.

Sidan kommer att uppdateras fortlöpande med fler bilder.